« www.tkk.fi

Suomeksi |

In English |

På svenska

Hoppa till textinnehållet




Hälsning från Republikens president

Teknikundervisningens historia i Finland sträcker sig drygt ett och ett halvt sekel bakåt i tiden. Undervisningen lyftes till universitetsnivå för hundra år sedan när Tekniska högskolan grundades. På hundra år har Tekniska högskolan utvecklats till Finlands ledande universitet för vetenskap, teknologi och arkitektur, en högskola som även skapat sig ett internationellt namn.

Början av förra seklet inleddes industrialiseringen av vårt land. Industrin och hela samhället hade ett stort behov av allt högre teknisk know-how för att utvecklas. Då lades grunden för vårt lands utveckling mot en industrialiserad välfärdsstat.

De främsta branscherna för Finlands näringsliv ansågs vara skogs-, metall- och telekommunikationsindustrin vid sidan av den snabbt växande servicesektorn. Framgången i den internationella konkurrensen bygger på vetenskaplig forskning och undervisning. Finland placerar sig bland de främsta OECD-länderna i en jämförande studie av forsknings- och utvecklingsinsatsen i relation till bruttonationalprodukten.

Vi har också lyckats kombinera den ekonomiska nyttan av kunskap och kompetens med samhälleliga mål som till exempel välstånd och en hållbar utveckling.

Innovationer, utvecklande och utnyttjande av teknologin hjälper oss att svara på nationella och internationella utmaningar när det gäller till exempel miljö och hälsa.

Även i framtiden har Tekniska högskolan en mycket viktig roll inom forskning och undervisning liksom även när det gäller att ställa kunskapen i mänsklighetens tjänst.

Tarja Halonen
Republikens president