« www.tkk.fi

Suomeksi |

In English |

På svenska

Hoppa till textinnehållet




Sikte på framtiden

Litenhet har varit Finlands styrka. Detta kanske något överraskande påstående stämmer med tanke på Finlands såväl som det finländska näringslivets framgångsfaktorer. I ett litet land som vårt har samarbetet mellan samhällssektorerna – den politiska, ekonomiska och utbildningen – gett gott resultat. Det är förståeligt att människorna och deras kompetens är Finlands enda hållbara resurs när de internationella konkurrensfördelarna och det finländska välståndet byggs upp.

Tekniska högskolan har fullgjort sitt eget uppdrag väl. Inom Tekniska högskolan finns det en instans som främjar samarbetet mellan högskolan, näringslivet och den offentliga förvaltningen. Det är Tekniska högskolans delegation som ger utlåtanden och tar initiativ till principellt viktiga frågor.

Tack vare ett gemensamt synsätt har samarbetet mellan det finländska utbildnings- och vetenskapssamfundet och näringslivet varit okomplicerat. Samarbetet har varit till nytta för bägge parter och otvivelaktigt lett till utmärkta resultat.

Tekniska högskolan har nått den absoluta världstoppen på vissa tyngdpunktsområden, en prestation som har haft direkt effekt på många finländska företags framgångar på den internationella marknaden. I denna konkurrens har forsknings- och innovationsverksamheten spelat en avgörande roll.

Emellertid är inte en ärorik historia – inte ens fastän den är hundra år gammal – någon garanti för en ljus framtid. I Finland är TKK tvungen att konkurrera med andra inhemska och utländska universitet om studentpotentialen i Finlands krympande åldersklasser och andra länders unga toppförmågor. Inom TKK:s utvecklingsarbete kan man inte begränsa sig endast till Finland. TKK har därför ställt som mål att placera sig bland de 5-10 bästa europeiska tekniska universitet. Det är en utmanande mellanetapp på vägen mot en plats bland de internationella toppuniversiteten i branschen.

En sådan utveckling förutsätter att TKK ingår i nätverk med internationellt ledande forskningsenheter. Utvecklingen genererar utveckling; en högklassig forskning och undervisning lockar toppförmågor bland forskare och studerande från Finland såväl som från andra länder.

<

TKK:s blick är stadigt riktad mot framtiden. Tillsammans med Konstindustriella högskolan och Helsingfors handelshögskola deltar TKK i byggandet av ett nytt Innovationsuniversitet. Målet med den nya, även internationellt sett unika helheten är att skapa förutsättningar för ett universitet i världsklass som kan bidra till innovationer inom vetenskaperna.

Näringslivet understöder starkt utvecklingen av ett nytt Innovationsuniversitet. Vi utgår ifrån att den nödvändiga, kraftiga satsningen från samhällets sida genomförs enligt plan. Förhoppningsvis förstår samhällets beslutsfattare TKK:s djupgående betydelse för hela landets framtid. Grundpelarna för Finland och landets välstånd – en konkurrenskraftig industri – behöver en stark teknisk högskola.

Jorma Eloranta,
bergsråd,
Metsokoncernens verkställande direktör,
ordförande för TKK:s delegation.