« www.tkk.fi

Suomeksi |

In English |

På svenska

Siirry sivun sisällön alkuun

TKK - Sata vuotta yliopistona

Useimmat Euroopan teknillisistä yliopistoista on perustettu 1800-luvun puoliväliin mennessä - niin myös TKK. Helsingin teknillinen reaalikoulu aloitti toimintansa tammikuun 15. päivänä vuonna 1849.

Vuonna 1872 se muutettiin Polyteknilliseksi kouluksi, 1879 Polyteknilliseksi opistoksi ja vuonna 1908 Suomen Teknilliseksi korkeakouluksi. Tällöin se sai oikeuden myöntää tohtorin tutkintoja, opettajat saivat professorin arvon ja opiskelijat ylioppilaan statuksen.

TKK vietti vuotta 2008 yliopistona toimimisensa satavuotisjuhlavuotena.

Vuonna 1999 vietettiin Suomen teknillisen korkeakouluopetuksen ja TKK:n perustamisen 150-vuotisjuhlia. Vuonna 2009 voitaisiin siis viettää 160-vuotisjuhlia.

Kun muut Suomen teknilliset korkeakoulut 2000-luvun alussa vaihtoivat nimeensä sanan yliopisto, katsoi Teknillinen korkeakoulu hyvän nimensä kelpaavan edelleen. Ammattikorkeakoulujen tultua on kuitenkin hyvä muistuttaa siitä, että TKK on Suomen monipuolisin, suurin ja vanhin tekniikan sekä arkkitehtuurin yliopisto. Vain yliopistossa koulutetaan tohtorit, ja yliopistot vastaavat uuden tieteellisen tiedon tuottamisesta sekä osaltaan sen välittämisestä muun yhteiskunnan käyttöön.

Juhlavuosi on antanut aiheen paneutua sekä menneeseen että tulevaan.

Dosentti Panu Nykänen on kirjoittanut WSOY:n kustantaman TKK:n kaksiosaisen historiateoksen:

Osa 1 "Kortteli sataman laidalla. Suomen Teknillinen korkeakoulu 1908 - 1941"

Osa 2 "Otaniemen yhdyskunta. Teknillinen korkeakoulu 1942 - 2008"